• Home
  • keyboard_arrow_right Kiemelt
  • keyboard_arrow_right Hírek
  • keyboard_arrow_rightPodcasts
  • keyboard_arrow_right
  • keyboard_arrow_right
  • keyboard_arrow_right 11. heti üzleti hírek – építőipar, fogadd az Amazont, Ukrán vendégmunkások, Olajárak, Gabona

Kiemelt

11. heti üzleti hírek – építőipar, fogadd az Amazont, Ukrán vendégmunkások, Olajárak, Gabona

Ladányi Kristóf március 20, 2022 32 5


Background
share close

Új híd épül Magyarország és Szlovákia között

Újabb Ipoly-híd épül jövő év végéig Magyarország és Szlovákia között, az egyik oldalon Őrhalomnál, a másikon Ipolyvarbónál, ami megkönnyíti a határ menti közösségek életét és a gazdaság fejlesztése szempontjából is fontos – jelentette be pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az Európai Unió társfinanszírozásával 2,3 milliárd forintból valósul meg fejlesztés

 

A két ország kereskedelmi kapcsolatai az elmúlt években jelentősen fejlődtek. Mondta el az Szijjártó Péter külügyminiszter, erre példaként hozta fel, hogy a kétoldalú kereskedelem tavaly, 27 százalékos növekedéssel, elérte a 13 milliárd eurót, és ezzel rekordot döntött. Ennek kapcsán kiemelte, hogy Szlovákia mára hazánk második legfontosabb kereskedelmi partnerévé és a magyar tőke egyik legfőbb célországává vált. Magyarországon pedig hétszáz szlovák tulajdonú cég több mint ötezer embernek ad munkát.

https://www.portfolio.hu/ingatlan/20220311/uj-hid-epul-magyarorszag-es-szlovakia-kozott-532801

 

Új gyártóüzemmel és képzési központtal lép nagyot ez az építőipari cég

 

A fejlesztés első ütemében egyedülálló képzési központ épül, melynek célja a szakemberek gyakorlati továbbképzése, valamint a pályamódosítók átképzése.

Kiemelt beruházás lett a Mapei Kft. sóskúti gyárbővítése – adta hírül a Mapei Kft. közleménye. A nyolcmilliárd forintos saját tőkéből megvalósuló beruházás több elemet is tartalmaz:

  • gyártóüzem,
  • raktárüzem
  • és oktatási központ.

 

Elméleti és gyakorlati képzést is biztosít majd a központ

https://magyarepitok.hu/best-practices/2022/03/uj-gyartouzemmel-es-kepzesi-kozponttal-lep-nagyot-ez-az-epitoipari-ceg

 

Hatalmas fejlesztésbe kezd a Fradi a Népligetben

Kedden jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben a pályázati eredményhirdetés a Fradi új sportközpontjának tervezésére. A projekt keretei közt a Fradi 76 000 négyzetméternyi új épületet hoz létre a jelenlegi népligeti sportközpontja átalakítása és bővítése során.

 

A beruházás keretei közt az alábbi létesítmények kerülnek kialakításra:

  • Egy központi épület a labdarúgás kiszolgálására 5000 négyzetméteren,
  • 7 db élőfüves és 6 db műfüves labdarúgópálya,
  • Egy multifunkcionális épület, melyben megtalálható a Vívás, Boksz, Birkózás, Asztalitenisz, Torna, Úszás, Korcsolya, valamint helyet kap egy 2500 fős vízilabda aréna, 3000 fős jégkorong aréna és egy 5000 fős, 16 600 négyzetméter alapterületű multifunkciós kézilabda aréna.
  • Egy 5000 négyzetméteres atlétikai központ,

A TELJES BERUHÁZÁS ÖSSZESEN KÖZEL 7,5 MILLIÁRD FORINTBÓL VALÓSUL MEG.

 

https://www.portfolio.hu/ingatlan/20220317/hatalmas-fejlesztesbe-kezd-a-fradi-a-nepligetben-533797

 

Rengeteg ukrán menekült érkezik Magyarországra, mégis inkább máshol vállalnának munkát

 

Hiába tudná a könnyedén felszívni a magyar munkaerőpiac az ukrán menekülteket, ők minden bizonnyal nem hazánkban akarnak majd munkát vállalni – derül ki a Portfolio podcastjéből. Az ukrán menekültek az alacsonyabb nyelvi korlátok és a versenyképesebb fizetések miatt sokkal inkább választhatják Lengyelországot, vagy Csehországot, pedig az építőiparban például könnyen el tudnának helyezkedni.

 

A magyar gazdaság egyik legnagyobb hátráltató tényezője volt az elmúlt években a hatalmas munkaerőhiány. A jelenség elsősorban az építőiparban okozott komoly gondokat, ahol a szakemberek adott egyre nagyobb bérek mellett vendégmunkásokkal igyekeztek orvosolni a helyzetet – köztük rengeteg ukránnal.

„Körülbelül 100 000 külföldi munkavállaló, vendégmunkás dolgozik ma Magyarországon, ezek közül körülbelül 60 000 ukrán.

Baja Sándor, a Randstad hazai ügyvezetője szerint az ukrán menekültek túlnyomó része nem itthon akar majd elhelyezkedni.

„Az ukrán menekültek elsősorban nem felénk fogják venni az irányt. Egyrészt Lengyelországban már így is több millió ukrán dolgozik, hiszen oda akár fél év alatt is tökéletesen beilleszkednek, könnyebben leküzdik a nyelvi korlátot, valamint a fizetések is magasabbak valamivel. Utóbbi tekintetében a csehek még előrébb járnak, míg itthon egyes megyékben még minimálbéren próbálják megoldani a munkaerő-hiány problémáját. Mindezek fényében az ukrán menekültek nagyrésze bizonyára nem Magyarországon akar majd munkát vállalni

Személyes hozzáfűzni valóm, hogy a menekültek között egyelőre nagy számban gyerekek, nők és idősek érkeztek. Az építőiparban pedig nem ők a legmegfelelőbb munkaerő. Valamint még azt is hozzátenném, hogy egy nép aki így küzd a hazájáért az hazamegy ujjáépteni hárború után a hazáját

https://www.portfolio.hu/ingatlan/20220308/rengeteg-ukran-menekult-erkezik-magyarorszagra-megis-inkabb-mashol-vallalnanak-munkat-531821

 

Egyhangú szavazással nyerte el az ingatlanszakmai Oscart a Magyar Zene Háza

Először kapta meg a zsűri fődíját magyar fejlesztés a legrangosabb nemzetközi ingatlanszakmai díj, a MIPIM Awards három évtizedes történetében.

A zsűri fődíjat nyerte el a Liget Budapest Projekt keretében megvalósult Magyar Zene Háza 2022. március 17-én Cannes-ban, a világ legnagyobb és legrangosabb ingatlanszakmai kiállításán, a MIPIM-en – jelentette be Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa.,

A nemzetközi szakértőkből álló döntőbizottság az indoklásában fenntarthatósági, esztétikai és látogatói élmény szempontjából egyaránt a világ legjobbjának ítélte a japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett és a Magyar Építő Zrt. által kivitelezett különleges épületet.

https://magyarepitok.hu/aktualis/2022/03/egyhangu-szavazassal-nyert-ingatlanszakmai-oscart-a-magyar-zene-haza

 

Felkészülhetnek Az Amazon hazai jelenlétére a kereskedők,

és az egyéb piaci szereplők is, mint a logisztika, SSC szektor… Futótűzként ment végig a médián, hogy az Amazon már kopogtat a magyar határon. A Growww Digital közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy az Amazon megjelenése nagymértékben átformálja az e-kereskedelmi piacot.

A Minnernél a mélyére néztek ennek, és egy átfogó anyagot készítettek hogy mi várhat rád.

Először is fontos információ! Nincs pontos dátum a hazai Amazon elindulására. Várhatóan 2-5 éven belül nyithat a hazai piac felé a cég.

Most ez a legfrissebb ország, ahová benyomult az amerikai kereskedelmi óriás. A 38 millió lakosú Lengyelországban már most havi 8 milliószor látogatják az oldalt. Ha nézünk egy gyártót, e-kereskedelmi vállalkozást (értsd webshop), de egyébként bármilyen vállalkozást, akkor annak már jó előre terveznie kell azzal is, hogy mi várható 2-5 év múlva.

Már most most készülnie kell fejben arra, mit is kell csinálnia, mikor valami olyan történik, mint például az Amazon megjelenése, mit kell lépnie, hol lehet veszély, hol lehetőség.

A Minner.hu tanulmánya szerint vannak vesztesei az Amazon megjelenésének, de nyertesei is, sőt az Amazon-hatás elleni harc közben a kiskereskedelmi szereplők óriási fejlődésen, automatizáción, digitalizáción mennek keresztül. Aki a legtöbbet nyer ezen, a vevő. És nem is árban, hanem a kiszolgálás, ügyfélszolgálatok minőségi javulásán.

Konklúzió, összegzés

  • Az Amazon ahol megjelent, ott megszerezte a helyi e-kereskedelem 30%-át. Bár ez egyes helyeken hosszabb ideig tartott, lásd a britek, vagy a németeknél, hiába van régebb óta jelen, nehezen növelte piaci részesedését.
  • A kiskereskedők adják a forgalom 58%-át, vagyis az Amazon Seller-ek, másnéven Amazon FBA-ként hivatkozunk rá.
  • Az ingatlanpiacra óriási hatással volt az Amazon megjelenése az egyes térségekben, ez főleg az Amazon Prime-nak, a fizetős hűségprogramnak tudható be, ahol is a gyors kiszállítás elsődleges (raktárbérbeadás, helyi fuvarozók…)
  • A körülöttünk lévő piacokon az internet használók több mint 50%-a Amazon Prime előfizető, vagyis kb. 70 euró összeget (itt-ott más az összeg) fizet évente, hogy gyorsabb, ingyenes kiszállítást kapjon, és jobb kiszolgálást is természetesen. Ez óriási szám, hiszen ezáltal vesz el a piactól nagyobb részesedést.
  • Az Amazon esetleges hazai megjelenésének (értsd amazon.hu oldal elindulása) lesz negatív hatása, egészen biztosan forgalom csökkenésről számolhatnak be egyes online kereskedők. Sajnos az Alza térnyerése is mutatja, hogy könnyű a hazai piacra berobbanni, így ne gondoljuk azt, hogy az Amazonnak nehéz lenne felforgatni a hazai piacot. A hazai piac egyik sajátossága, hogy a fogyasztók nagy része preferálja a fizikai üzlet jelenlétét, ez kicsit lassíthatja majd az Amazon térnyerését hazánkban. Itthon azok a kereskedők tudnak felmutatni növekedést, sikereket, akik fizikai bolttal is rendelkeznek. Visszatérve az Amazon Prime és a gyors kiszállításra, azért lesz itt még nehéz dolga, hiszen lassan de biztosan terjed itthon a fulfillment logisztika, de a hazai piacon is megjelentek már olyan szolgáltatók, akik akár aznapi kiszállítást is vállalnak (Az Alza.hu éppen ezen dolgozik). A másik, ami miatt az amerikai cégnek nehezebb lesz, az a sok utánvétes rendelés. Igaz a covid-19 idén elhozta a nagyobb bankkártya használatot, de azért nem olyan rózsás a helyzet ezen a területen, Amazonnál nincsen utánvét.
  • Az európai cipőkereskedelemben nem tudott nagyobb piacszerzést felmutatni a cég, tehát látszik, van lehetőség az Amazon legyőzésére.
  • Gyártóként az Amazon FBA (piactér)egy óriási lehetőség, kereskedőként lehet veszélyes is, de jobb felkészülni, hogy azt is hozzákapcsoljuk majd az üzleti modellünkhöz. Érdemes viszont figyelembe venni, hogy Az Európai Bizottság egyik tanulmányában sok kiskereskedő panaszkodott arra, hogy miután a piactéren értékesíti a termékét az Amazonon, egyszer csak megjelenik a termék a cég saját kínálatában is. De ez nem újdonság hiszen ugyanezt tapasztalhatjuk a fizikai boltokban is, mint az Aldi Lidl vagy akár a Spar.

 

  • Látszik, hogy azok a piaci szereplők tudták megtartani, sőt növelni forgalmukat, akik a dizájnban, üzleti modellben, márkaépítésben nyújtottak valami extrát a behemót Amazon klasszikus online áruház kinézetéhez képest.
  • Kereskedők!Nagy baj nem lehet, ha jobbítod a kiszolgálásodat, új üzleti modellekkel kísérletezel. Maximum ha nem jön be az Amazon kis hazánkba, akkor te már rég piacot nyertél, ha pedig bejön, akkor az erős vevőbázisod nem porlad el egy szempillantás alatt.

A Minner megújította és bővítette az Amazon képzését a bővülő érdeklődés miatt. Érdemes már most ismerkedni vele a kereskedőknek, akár kipróbálni a régiós, európai Amazon értékesítést, hogy a hazai piacon már gördülékeny legyen.

Amazon Magyarországon. Már a küszöbön. Ez várható. Lehetőségek, veszélyek

 

Gigantikus üzletet köthet az Indotek Csoport: megaakvizíció Horvátországban

Az 50 ezer munkavállalót foglalkoztató horvát vállalat, a Fortenova 40%-át vásárolhatja meg a magyar Indotek Csoport a Jutarnji list értesülése szerint.

Úgy tűnik, a Sberbanknak sürgős lehet az eladás az orosz-ukrán háború miatti szankciókkal összefüggésben, és habár több érdeklődő is lehet a régió legnagyobb élelmiszer-kereskedőjére, a lap konkrétan a Jellinek Dániel által alapított Indoteket nevezi meg.

A Fortenova több mint 50 000 munkavállalót foglalkoztat alaptevékenységein – kis- és nagykereskedelem, élelmiszeripar és mezőgazdaság – keresztül, és több mint 30 millió fogyasztót szolgál ki nyolc délkelet-európai piacon. Több mint 30 márkát gyártanak 12 üzemben, a cégcsoportba tartozik a horvát Konzum üzletlánc.

Bár még nem született döntés az eladásról, és feltételezhető, hogy több potenciális vevővel is tárgyalnak, nem hivatalosan úgy tudják, hogy a komolyan érdeklődő vevő a Jellinek Dániel vezette Indotek Group.

https://www.portfolio.hu/ingatlan/20220318/gigantikus-uzletet-kothet-az-indotek-csoport-megaakvizicio-horvatorszagban-534149

 

Irán megemeli az olajexportját, enyhülhet a nyomás az olajpiacon

Javad Owji iráni olajminiszter szombaton televíziós nyilatkozatokban közölte, hogy Irán megpróbálja 1,2-ről napi 1,4 millió hordóra emelni az iráni olaj- és kondenzátumexportot, ahogyan azt az éves állami költségvetésben előirányozták.

A világpiaci kínálat emelkedése enyhítheti a keresletoldali nyomást, ami mérsékelheti az árakat. Az olaj ára csak idén közel 40 százalékot emelkedett.

 

https://www.portfolio.hu/uzlet/20220319/iran-megemeli-az-olajexportjat-enyhulhet-a-nyomas-az-olajpiacon-534267

 

Veszélyben van az ukrán gabonaexport

Sok országban emiatt hiánycikké válhat a kenyér. EZ magyarországra nem vonatkozik, hiszen a termények amik Ukrajnában megteremnek nagy számban itthon is termelhetőek. Kérdés nálunk csak annyi, hogy a már most megjelenő spekulációk és a kormány döntései, hogyan befolyásolják az árainkat.

Ukrajnának legalább egy évre elegendő élelmiszere van, de jelenleg az ország nagy részén nem tudnak vetni, így valószínűleg képtelen lesz exportra gabonát előállítani az ország mezőgazdasága. Erről Oleg Usztenko, Volodomir Zelenszkij államfő tanácsadója beszélt egy televíziós interjúban a Reuters híradása szerint. Usztenko szerint, amennyiben még jobban elhúzódik a háború, úgy lesz egyre nagyobb a baj.

 

Márpedig Ukrajna a világ ötödik legnagyobb búzaexportáló a világon, a felvásárló országok így nagyon nehéz helyzetbe kerülhetnek.

Arról már eddig is lehetett tudni, hogy a háború jelentős áremelkedést okoz majd az élelmiszerpiacon. Az ENSZ előrejelzése szerint például akár 20 százalékkal is nőhetnek az élelmiszerárak a harcok miatt.

 

Most viszont már az a helyzet is előállhat, hogy sok rászoruló országban hiánycikké válhatnak olyan alapélelmiszerek, mint például a kenyér.

 

https://www.vg.hu/vilaggazdasag/2022/03/veszelyben-van-az-ukran-gabonaexport

 

 

 

 

Címke:.

Értékeld
Előző rész(ek)
Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *